Dradenkruis vs Glas Etched kruis

Wat is het verschil tussen Glas Etched Kruis en Dradenkruis bij Richtkijkers

Het is een feit dat de eerste dradenkruizen van richtkijkers waren gemaakt van haren in plaats van de nu gebruikte kunstof draden.
Crosshairs werden ooit ook gemaakt van spinnenzijde. Het was toen perfect voor gebruik. Het was dun en sterk, en het belemmerde het licht dat door de telescoop viel niet. Zelfs de zeer lichte zilverachtige kleuren stonden praktisch gebruik niet in de weg, omdat het als zwart zou lijken wanneer het natuurlijke licht het dradenkruis zou verlichten. Toen kwam het gebruik van draad. 

Het is eenvoudig genoeg om te gebruiken omdat het sterk en duurzaam is, kan worden gemanipuleerd om verschillende diktes te vormen en ze de binnenkomende doorlaatbaarheid van licht niet belemmeren. Tegenwoordig worden draadkruisdraden meestal gemaakt van een zeer fijne platina- of wolfraamdraad. Het draadkruis ondersteunt zichzelf echter en is vatbaar voor schade door talloze manieren, zoals druk en kracht door vallen, herhaaldelijk terugslaan, onjuiste montage en meer. Hoewel ze sterk kunnen zijn, zijn er schutters die anders kunnen getuigen. Ze hebben meer dan een behoorlijk deel van de dradenkruizen voor hun eigen ogen zien breken. Nu zeggen wij hier niet dat dradenkruizen slecht zijn, integendeel, ze dienen uitstekend voor hun doel. Maar draadkruizen kunnen breken, vallen niet op hun plaats en ze zijn beperkt qua ontwerp omdat draad slechts op een beperkt aantal manieren kan worden verdund en platgedrukt. De oplossing voor deze mogelijke nadelen? Glas geëtste dradenkruizen.

Glas etched kruizen

Hoewel er verschillende methoden zijn om een ​​glas geëtst dradenkruis te maken, is een van de populaire manieren om het met een laser in het glas te branden. Dit is een premiumfunctie die meestal alleen te zien is op zeer hoogwaardige richtkijkers van merken als Hawke, Swarovski, Zeiss, RAM-Optics en anderen. 

Dit brengt ons bij een hardnekkige fabel: met glas geëtste dradenkruizen zijn zwak. Als merken van wereldklasse glas-geëtste dradenkruizen produceren, hoe kunnen ze dan de reputatie hebben zwak te zijn?  Er is een misverstand dat met glas geëtste dradenkruizen zwak en onbetrouwbaar zijn en dat je voor nauwkeurigheid niet op glas kunt vertrouwen. Als dat je manier van denken is, kun je net zo goed dradenkruizen allemaal tegelijk weggooien en teruggaan naar ijzeren vizieren.

In plaats daarvan zijn geëtste dradenkruizen extreem duurzaam, omdat je het dradenkruis niet kunt beschadigen tenzij je het glas zelf vernietigt. Een ander heel dun stuk glas ligt ook bovenop het geëtste glas om het geëtste dradenkruis te klemmen. Je kunt geen zwak, met glas geëtst dradenkruis hebben, tenzij je letterlijk het glas zelf uit elkaar haalt.

De mythe zou echter kunnen liggen in de moeite die het kost om een ​​met glas geëtst dradenkruis te maken en het aanvullende anodisatieproces dat plaatsvindt tijdens de productie. Geëtste dradenkruizen kosten meer omdat ingenieurs veel precieze details moeten verwerken aan de richtkijker aan het reinigen, interne smering en de kwaliteit van de zwarte anodiek die wordt gebruikt om de interne structuur van de scope te coaten. 
Als er tijdens de montage een stukje schemering of anodische vlek vrijkomt of vast komt te zitten aan het lasergegraveerde glas, gaat het de hele kijk- en glaservaring verpesten. Er komt dus veel kijken bij het maken van een met glas geëtst dradenkruis, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de inspanningen.

Voordelen van glasgeëtst richtkruis;

  • Vrijwel onverwoestbaar
  • Laser geëtst Vereist geen draadcomponenten
  • Vereist meer engineering en precisie voor detail
  • Kan nauwkeuriger zijn dan draadkruizen
  • Maakt meerdere variaties van dradenkruis mogelijk
  • Maakt complexe ballistische dradenkruizen mogelijk
  • Maakt drijvende onderdelen van een dradenkruis mogelijk
  • Wordt vaak geleverd met de beste glascoatings